12 účinků čajovníkového oleje: Jak si vyrobit Tea Tree Oil s vůni levandule

cajovnikovy-olejTea Tree oil nebo čajovníkový olej (Melaleuca alternifolia) je jedním z nejznámějších a nejvíce používaných esenciálních olejů. Poprvé se s touto rostlinou setkal James Cook v roce 1770, kdy si Australané připravovali čaj z listů čajovníku. Australský rostlinný extrakt tea tree, působí antibakteriálně a antimikrobiálně. Kromě léčivých schopností je skvělý i na čištění cvičebních pomůcek, například i podložky na jógu. Přestože byl čajovník v Austrálii známý stovky let, s testováním jeho účinků se začalo až v roce 1920. První pokusy uskutečnil doktor A. Penfold a s úžasem sledoval, že čajovníkový olej byl několikanásobně silnější než tehdy používané protizánětlivé léky.

Silice z čajovníkového oleje – nejúčinnější antiseptická látka

Čerstvé listy poskytují po destilaci v průměru 2-14% silice označované jako tea tree oil. Silice je jedním z nejúčinnějších přírodních antiseptických látek s antibakteriálním a antimykotiky, včetně těch kmenů, na které jsou rezistentní některá antibiotika (např. Staphylococcus). Široké spektrum vnějšího využití této silice je známé z mnoha přípravků v dermatologii, stomatologii, gynekologii i v kosmetice. Farmakologický výzkum posledních let ukázal, že silice tohoto druhu má antifungální aktivitu na některé kmeny kvasinek a dermatofytů (kmeny Candia. Albicans a na dermatofyty jakými jsou Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum) a na plísně druhů Penicillium notatum a Aspergillus niger.

12 TOP účinků Tea Tree Oil

1. Akné

Čajovníkový olej v léčení akné má na stejný účinek jako benzoylperoxid, ale s menším výskytem vedlejších účinků (svědění, vysušování kůže).

2. Bradavice

Naneste olej vatovou tyčinkou na inkriminované místo dvakrát denně.

3. Problémy s nohama

Aplikace 10% krému s čajovníkovým olejem podstatně redukuje symptomy tzv. athlete’s foot.

4. Zuby a dásně

Přináší úlevu při bolestech zubů a dásní.

5. Infekce nehtů a prstů nohou

100% tea tree oil se v případě onychomykóz aplikuje 2 x denně.

6. Hojí rány a popáleniny

Tea tree lej je přírodní antiseptikum, což znamená, že může být použit k léčbě ran a popálenin.

7. Vaginální infekce

Zředěný čajovníkový olej (40% nebo ještě v nižší koncentraci) se může použít při vaginálních výplachem s velkou opatrností, případně v 2-5%-ní koncentraci s kokosovým olejem ve formě čípků podávaných 2 x denně po dobu 1 týdne.

8. Herpetické infekce

Pomáda na rty s obsahem čajovníkového oleje mají prokázané antivirové účinky a mohou herpetické infekce pozitivně ovlivnit.

9. Nachlazení

Je pomocníkem v době chřipky a nachlazení, protože uvolňuje dýchací cesty. Stačí po dobu 10 – 15 minut inhalovat horký vzduch s čajovníkovým olejem. Při bolestech v krku je vhodným kloktadlem, stačí do teplé vody přidat pár kapek oleje.

10. Lokální léčba bolesti

Čajovníkový olej zvyšuje prokrvení, dodává pocit lokálního tepla na postiženém místě, mírné pálení a svědění na kůži, přičemž pocit bolesti ustupuje.

11. Repelent

Chystáte se do přírody a bojíte se klíšťat? Čajovníkový olej působí jako spolehlivý repelent.

12. Dezinfekce

Pokud potřebujete v domácnosti dezinfikovat, čajovníkový olej se hodí i pro tento účel, i když v tomto případě jde o finančně náročnější záležitost.

Jak si vyrobit Tea Tree Oil s vůni levandule?

Vůně čajovníkového oleje bývá pro některé uživatele velmi nepříjemná, proto zajisté oceníte tento jednoduchý návod, který vám zpříjemní použití australského zázraku.

Věci, které budete na domácí čajovníkový olej potřebovat:

  • 2 lžíce tea tree oil
  • 2 lžíce levandulového esenciálního oleje
  • 1/2 šálku jojobový olej
  • Míchací sklenice

Postup přípravy:

Nalijte tea tree olej do jojobového oleje a důkladně promíchejte, poté do olejové směsi přidejte levandulový olej, opět důkladně promíchejte a nalijte do uzavíratelné nádoby. Skladujte na chladném a suchém místě.

Kde si o čajovníkovém oleji také můžete přečíst?

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

[mashshare]

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Souhlasím
Tato stránka používá „cookies“ k dodávání služeb v souladu s dohodou. Podmínky pro ukládání „cookies“ nebo pro přístup k nim můžete nastavit ve svém prohlížeči. Více informací.