Zdravá a univerzální. Taková je rostlina pocházející z Jižní Ameriky – quinoa. Tradičně se její semena používala jako obilnina – mlela se z nich mouka, sloužila na přípravu kaší či na zahušťování polévek. Nejen v minulosti byla užitečná a zvýšenou pozornost byste jí měli věnovat i dnes.
Tato stará kulturní plodina pochází z And v Bolívii, Peru a Chile a již před 5000 lety ji využívali Inkové. Ti vytvořili i její název, který v překladu znamená “matka zrno”. My ji známe i pod pojmenováním merlík chilský. V minulosti dávala quinoa sílu bojovníkům a malým dětem a v posledních letech se díky svým vlastnostem těší velkému zájmu i moderního světa.
Bílá, černá a červená quinoa
Známe tři druhy této rostliny – bílou, červenou a černou quinou. Nejběžnější využívanou je bílá, která má jemnou máslovou chuť. Podoba se klasické bílé rýži, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější a okouzlí vás oříškovou příchutí. Poslední z trojice – černá je nejkřupavější a i chuťově nejvýraznější.
Obsahuje hodně bílkovin
Bojovníkům z kmene Inků dodávala quinoa sílu a léčila různá zranění. Rostlinné bílkoviny příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci zničené tkáně. Quinoa ukrývá vyváženou kompozici všech esenciálních kyselin, potřebných pro organismus. To pomáhá zmírňovat různá onemocnění a zdravotní problémy.
Je plná minerálů a vitamínů
Kromě toho, že vápník posiluje kosti, v kombinaci s hořčíkem napomáhá k lepšímu spánku. Pro snazší usínání zkuste místo sklenice teplého mléka dětem či vnoučatům dopřát raději večeři s Quinou. Vápník pomáhá i při srážení krve, ovlivňuje funkce svalů a přenos neuronů.
Quinoa je stejným zdrojem vitaminu E jako zelenina. Díky tomu chrání organismus před volnými radikály, posiluje činnost nervové soustavy a působí pozitivně v buněčných membránách. Zároveň činí vaši pleť zářivější a mladší.
Ouinoa a jak ji připravit
Quinoa je skvělou náhradou rýže, těstovin, kuskusu, ovesných vloček a jiných obilovin. Připravuje se stejným způsobem jako rýže. Pracujete i se stejným poměrem, potřebujete tedy jeden šálek kysaného na dva šálky vody nebo vývaru. Přiveďte ji do varu a na mírném ohni vařte 15-20 minut, pak promíchejte a můžete podávat. Podává se sice jako příloha, ale může se stát i součástí vaší snídaně. Připravíte ji podobně jako ovesné vločky, ale vodu nahraďte jakýmkoliv druhem mléka. Dochuťte ořechy, ovocem, medem či skořicí a máte hotové snídaně, které vás zasytí na celé dopoledne.
Díky příjemné struktuře a neutrální chuti ji můžete spojit opravdu s čímkoliv. Snadno a rychle se upravuje a má všestranné využití. Bude vám chutnat na slano i na sladko. Vyzkoušejte ji přidat do ovocných či zeleninových salátů, zapečte ji se zeleninou, sýrem nebo masem. Hodí se i do těsta na lívance či sušenky nebo na uvaření kaše i nákypu.
Náš tip: Připravte si rychlý a chutný salát s tuňákem
Quinou namočte a uvařte tak jako rýži a nechte vychladnout. Díky tomu se v ní zformuje zdravá vláknina, která je výbornou výživou pro dobré bakterie v trávicím traktu. Když vychladne, zamíchejte do ní čerstvé nakrájené ingredience – okurku, červenou papriku, špenátové listy, kukuřici, větší bílou fazolky. Nakonec přidejte plechovku tuňáka, dochuťte solí a pepřem. Celý salát pokapejte citronem a olivovým olejem. Na závěr můžete dozdobit čerstvou petrželkou. Příprava takového jídla netrvá dlouho a získáte jím potřebnou energii.