Granátové jablko proti hemeroidům a střevním problémům

granatove-jablko-zdraviGranátové jablko – dříve ovoce, které jsme vozili ze zahraniční dovolené, dnes plod, který běžně koupíme v obchodech se širším sortimentem ovoce a zeleniny. Jde nejen o chutné ovoce, ale také o „léčivku“ užívanou například v čínské medicíně. Čtěte dál a poznejte parádní účinky granátového jablka.

Odkud granátové jablko pochází

Keř granátového jablka pravděpodobně pochází z ostrova Sokotra, ležícího v Indickém oceánu. Postupně se pěstování granátovníku rozšířilo a dnes ho nalezneme v subtropických oblastech téměř po celém světě.

Jak ho jíme

Granátová jablka se nejí obvyklým způsobem, ale nejčastěji se z nich lisuje šťáva k pití. Například v Turecku a v jiných zemích lze na ulici potkat prodejce s ručními lisy kteří na počkání a za drobný peníz vylisují čerstvou šťávu, která je skutečně jako vitamínová bomba a velmi občerství. Tento nápoj je například velmi populární v Istanbulu. A pokud někdy navštívíte Istanbul, potom doporučujeme dát si čerstvě lisovaná granátová jablka.

Granátovník

Keř či stromek granátovníku dorůstá maximálně výšky kolem 5 metrů, má lesklé, podlouhlé, vejčité listy na krátkém řapíku. Květy jsou oboupohlavní, krátce stopkaté, jasně červené a plodem je kulovitá bobule červené, žluté, zelenavé či bělavé barvy s výrazným kalichem. Granátové jablko dosahuje hmotnosti mezi 200 až 800 g. Oplodí je kožovité, tuhé a uvnitř plodu najdeme 6 – 12 pouzder s množstvím semen ve šťavnatých míšcích.

Obsah léčivých látek

Plod obsahuje až 30 % tříslovin, jedno procento alkaloidů, kyselinu jablečnou, oxalát vápenatý, inulin, mannitol a další léčivé nebo podpůrné látky. Konzumace granátového jablka pomáhá při průjmových a střevních onemocněních, proti střevním parazitům, při hemeroidech a jiných potížích.

Pěstování granátovníku

Granátovníku vyhovuje subtropické klima s dlouhým a horkým létem a chladnou zimou. Na kvalitu půdy nemá příliš velké nároky a dobře se vyrovná i s delším suchem.

V Čechách je rozšířena zakrslá odrůda „Nana“, která dobře plodí v chladném skleníku i v bytě. Na léto je dobré vynést rostlinu ven do zahrady. Ošetřování spočívá v dostatečné zálivce a přihnojení v době růstu a v odstraňování tenkých větviček zahušťujících korunu. Během celého léta rostliny bohatě kvetou a plody se sklízejí v době od konce srpna do počátku listopadu.

Zdravotní benefity granátového jablka

Zdravotní benefity vycházejí zejména z antioxidačních vlastností granátového jablka. Mezi nejznámější patří:

  • Granátová jablka se osvědčily jako prevence proti vysoké hladině cholesterolu v krvi a vysokému krevnímu tlaku, který způsobuje infarkt, aterosklerózu a kornatění tepen.
  • Semínka a šťáva z granátového jablka zlepšuje zásobování cév kyslíkem, což je prospěšné pro pacienty s ischemickou chorobou srdeční.
  • Vysoké dávky vitaminu C, E, draslíku a dalších antioxidačních látek chrání buňky, jsou prevencí proti rakovině prostaty a prsu.
  • Jsou nápomocné při průjmových onemocněních a žaludečních potížích.
  • Antioxidanty v granátovém jablku zabraňují vzniku oxidačního stresu, který vyúsťuje do chronických zánětů, cukrovky, revma, Alzheimerovy choroby, šedého zákalu atd. atd.
  • Pomáhají při řešení problémů s obezitou, nadváhou i cukrovkou, protože ovlivňují metabolismus lipidů a glukózy.
  • Zlepšuje potenci u mužů i žen, kde ovlivňuje produkci hormonů.

Kde si o granátovém jablku přečíst více

VIDEO: Jak oloupat granátové jablko

Zdroj obrázku: Freeimages.com / S W Yang


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva

Souhlasím
Tato stránka používá „cookies“ k dodávání služeb v souladu s dohodou. Podmínky pro ukládání „cookies“ nebo pro přístup k nim můžete nastavit ve svém prohlížeči. Více informací.